2013. nov 13.

A müzli-probléma

írta: Gabaládé
A müzli-probléma

Ki szart bele a müzlidbe?
Hallotta ezt valaha bárki a Blöff magyar szinkronjától függetlenül?
De ne térjünk el a tárgytól! Egy olyan fontos dologról kell most beszélnünk, ami már évek óta bánt. Egy társadalmunkat mélyen meghatározó, ám mégis szánalmasan alábecsült kérdésről, a gabonapelyhek problémájáról van most szó, közelebbről arról, hogy miért is nem lehet normális gabonapelyhet kapni egy magyar élelmiszerboltban normális áron? Hm, na, miért? Hiszen nem volt ez mindig így.
Még ma is könnyektől elhomályosult tekintettel nézek vissza a '90-es évekre, az Aranykorra. Ekkor még virágzott a biznisz. Kellogg's termékek garmadával, volt itt kakasos (Corn Flakes), tigrises (Frosties), és mindenféle más állatos változat. Sőt, ne feledjük, hogy a Cerbona már ekkor is gyártott ilyesmit, de ekkor még például rizsből is, egész elfogadható ízűt. (Vagy ott volt a Cornexi, amit több szempontból sem értettem, mert csomó állatformájú pehelyből állt, mindenkinél volt, csak nálunk otthon nem, és amikor egy barátom jóvoltából megkóstoltam, kiderült, hogy mégcsak nem is jó.)
Szóval nem azokra a kakaós vagy fahéjas szarokra gondolok, ami most is van mindenfelé. Hogy mi a baj a kakaóssal? Az, hogy elrontja a tejet. Kakaót csinál belőle. Na most, aki elég jól ismer, az tudja, hogy én nagyon szeretem a kakaót. Na de kérem, az így képzett anyag, zavaros, undorító színű, és a hideg kakaó egyébként is egy evolúciós zsákutca, körülbelül annyi értelme van, mint pl. a kakaós tejnek. Főleg azért, mert a kettő ugyanaz, csak a kakaós tej őszintébb. Nem hazudozik. -Én kérem nem vagyok méltó arra, hogy kakaó legyek, csak eddig jutottam. Elmehetek?
Na de visszatérve alaptémánkhoz, a fahéjas meg egész egyszerűen unalmas.
Preferenciáim a következők: legyen ropogós, ne legyen túl édes, de azért valamennyire igen, nyilván ne legyen kakaós vagy fahéjas. Gabonafajtákból főleg a búza, a zab nyerő, de a kukorica is jöhet, dióval, mogyoróval. És az évezredes vitában a mazsola pártján állok, de ez valójában nem tartozik ide, hiszen a fő cél a ropogósság. Félreértés ne essék, létezik ilyen, de általában aránytalanul sokba kerül - azért 1000 Ft-ért már olyat adjanak, ami le is szop utána és saját tejforással rendelkezik minimum. Amelyik meg mégis rendben van, azt csak kevés boltban lehet megtalálni, és ott sincs választék, csak egy ilyen van.
A problémák ott kezdődnek, hogy Rice Crispies és Fruit Loop soha nem került a magyar boltok polcaira, időben pedig valamikor akkoriban kezdtek romlani az állapotok, amikor megjelent nálunk a Cini Minis, és a Coco Pops-ot átnevezték Choco Crispies-zé, ami olyan hülye ötlet volt, hogy pár éve után vissza is változtatták az eredetire.

Tudom, first world problem, de tényleg évek óta rág már. Szóval emiatt például hiányzik a '90-es évek.

Szólj hozzá

müzli 90-es évek first world problem