2011. dec 24.

Karácsonyi különkiadás: Az irónia nagymesterei

írta: Gabaládé
Karácsonyi különkiadás: Az irónia nagymesterei

   Végre itt a karácsony! Jézus Krisztus születésének évfordulója. Kevesen tudják azonban, hogy Jézus mellett egy fontos szentet is ünnepelünk ezen a napon. December 24.-e ugyanis még Szent Bélának is, a bevásárlóközpontok és cukrászok védőszentjének ünnepe. Azt pedig talán még kevesebben tudják, hogy a hagyomány szerint a Szent Bélához társított tulajdonság az irónia.
    Nem csoda hát, hogy ez az ünnep ihlette ezt a remek kis szerzeményt.
Igen, tudom, hogy nem ez az eredeti, de a legtöbb kincset ebben fedezhetjük fel.
    Bizony, a földkerekség egyik legironikusabb daláról van szó. Egyrészt eleve ki szervezte ezt az egészet? Igen, Bob Geldof, a híres (háháhá) zenész. Nem csoda, hogy ez után a hírnév után a zenei karrierről átváltott a karitatív tevékenységre, az kevesebb stresszel jár. 
    Persze ez egy dolog. Na de figyeljük meg magát a dalt és klipet.
Először is a szöveg és a dallam összhangja, amit legjobban a disszonancia szóval jellemezhetnénk. Gyakorlatilag vidáman énekelnek arról, hogy milyen szar az afrikai gyerekeknek karácsonykor. (Persze valójában nem csak karácsonykor szar nekik, de akkor meg még inkább, mert ugye ott még a hó sem esik olyankor.) A kedvenc sorom viszont ez: „Tonight thank God it’s them, instead of you!”  Na és ki énekli ezt a részt, na ki? Igen, Öné a másfélmillió forint! Ő az, az afrikai éhezők másik legnagyobb zenészbarátja, akit a változatosság kedvéért valóban ismernek a zenéje miatt is, és régen még szerették is miatta, Bono! Még nagyobb lelkesedéssel tolja, mint az első verzióban, ahol ez a sor szintén egyedül az övé volt. A többiek pedig mosolyogva nézik őt közben és a lányok összesúgnak a háta mögött: „Ez aztán a jótékony férfi!”
Arról nem is beszélve, hogy ez a dal lehetne jó is, ha nem lenne benne az utolsó rész. Az az, amikor a dal végén, kórusban énekli mindenki együtt, hogy „Etesd a világot, kámón!”. Itt pedig karmesterre van szükség! KARMESTERRE! Ez a baj a mai zenésztársadalommal! Hogy a kórust karmester kell, hogy vezényelje! Bezzeg az előző két verzióban nem kellett! Ejnye-bejnye! Az meg milyen szigorúan néz! Itt nincs apelláta.   
A klipnek vannak még igen tréfás részei! Figyeljük meg azt a részt, amikor a jó öreg Bob megmutatja a haveroknak a videót! (Sajnos a Youtube-on ezt a hosszú verziót nem találtam meg, de talán van, aki emlékszik, hogy a TV-ben többször is adták azt a fajtát, amiben ez is benne van). Aztán kaján vigyorral figyeli a reakciókat. Ki az, aki mer nem sírni? Ki az, aki nem érzi a bűntudatot és nem érzi magát igen mocskosul? Most ennek van itt az ideje! Azok meg ott állnak vizes palackokkal a kezükben, és nézik, szegény néger kisfiú hogy nem tud inni. Mert különben Sir Paul nem hinné el, hogy Afrikában igenis rosszak az életkörülmények. A Sugababes meg állandóan csak fertezi az erkölcsöket, mit tudnának ők erről?
    Említést érdemel persze az is, hogy a kedves zenészek milyen jól érzik magukat a felvétel szüneteiben. Ők már biztos hálát adtak azért, hogy ma éjjel helyettük valaki más.
    A dal célja egyébként pénzgyűjtés az afrikai éhezők részére. Meg persze az „Adjunk esélyt Bob Geldofnak a hírnévre!” Alapítványnak. Ugye tudjuk?
    Boldog Karácsonyt! Ne felejtsétek el ti is megköszönni!

Szólj hozzá

zene kritika gondolat