2012. feb 10.

Képregényes érdekességek - Amerika Kapitány egy gyökér

írta: Gabaládé
Képregényes érdekességek - Amerika Kapitány egy gyökér

Lehet, hogy ez egy új rovat lesz, meg az is lehet, hogy sokkal kevésbé lesz az, mint amennyire igen. Annyit elárulhatok, hogy csak tőlem függ, hiszen, mint már korábban kiderült, én vagyok az atyaúristen.
Emellett képregényrajongó is, és kíváncsiságból elkezdtem olvasgatni a képregény Aranykoráról, meg akkori darabokat. (Az "Aranykor" és különböző fémes meg "Modern" kifejezést az amerikai képregények különböző, stílusban elütő koraira szokták mondani. Ez egyébként baromira ellentmondásos, mert ahogy haladunk előre az időben, jön az Ezüstkor meg a Bronzkor, meg a Modern kor, ahol az utóbbi elnevezéssel csak az a probléma, hogy valójában nem jelent semmit, a fémesekkel meg, hogy valójában egyre jobbak lettek a képregények. Viszont a népszerűségre igaz lehet a lefelé mutató tendencia.) Ez néha mulatságos, tanulságos és fáradtságos tud lenni (nem az amerikai képregénytörténelem legigényesebb szakaszáról beszélgetünk).

A mai órán arról lesz szó, hogy Amerika Kapitány, akiről nemrég film is készült, mekkora egy spenóthuszár valójában. Az egy dolog, hogy szegénynek alapjában véve is elég rosszul ment a sora: a szérum előtt nagyon gizda volt, utána meg, miközben büntette a nácikat (mint a kor Timely-s - a későbbi Marvel Comics - szuperhőseinek többsége) egyrészt kinyírták a kishaverját (ami mondjuk vitatható, mennyire baj, mert elég idegesítő lehet, egy tizenkevés éves gyerekkel bűnüldözni;később kiderült, hogy mégse halt meg), másrészt ő is elveszett és 3 másik fickó is eljátszotta a szerepét. Aztán valamivel később még egy. Tehát gyakorlatilag kétszer meghalt. Persze valójában egyszer sem, mert először kiderült, hogy hibernálták (és hát az is elég szívás úgy, hogy húsz évvel később kelsz, bár elismerem, lehetne rosszabb is), a második alkalommal meg valami olyan istentelen barom megoldással derült ki, hogy mér megint nem halt meg, hogy azt most nem is tudom felidézni. Arról nem is beszélve, hogy egyszer pedig visszarepült az időben 1602-be, és ott eljátszotta, hogy indián (szőkén! és mindenki elhitte!), aztán vissza. Így tehát gyakorlatilag ő már gyakorlott időutazónak számít, mert a hibernálás is valahol időutazás, meg 1602-ből is vissza kellett jönni.
Mindez még nem ok arra, hogy fikázzuk, tudom. De az már igen, hogy az Aranykor több más szereplője, Szuperkatona-szérum (LOL) nélkül is félkézzel a falhoz vágott három közepesen kemény náci szabotőrt/német birodalmi katonát/random büdöslábút. Tehát minden szupererő nélkül megtették azt, amit ő csak azzal tudott. Például itt van Angel (nincs köze a X-menes Angelhöz, és a maga idejében ő egyébként majdnem olyan népszerű volt, mint mai témánk hőse), vagy Black Marvel. Most jótékonyan tekintsünk el attól, hogy ez amúgy képtelenség, nem fizika órán vagyunk.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy elég igazságtalannak érzem, hogy azt a karaktert tulajdonképpen csak azért sztrárolják jobban azoknál, akik valami szar beinjektálása nélkül is baromi erősek, mert naponta gyúrtak együtt Gálvölgyivel, mert nemzetiszín egyenruhája van. Más nézőpontból meg mondjuk a többiek sokkal gyökerebbek, hiszen ők már erősnek születtek (eleve úgy lettek megrajzolva, megírva), míg Kapitán Ámerika lejjebb kezdte. De talán mindegy is.
Azt sem árt figyelembe venni, hogy Bucky, a már előbb említett kishaver, hogy is lett a társa. Ez abban az időben történt, amikor még a Kapitány közlegényként szolgált a hadseregben. Eleve nem értem, hogy egy tizenéves gyerek mi a francot keresett a katonák között (mert állandóan ott volt, sőt még egyenruhája is volt neki), de ahogy társul szegődött hősünkhöz, az igazán hőshöz méltó, naná! Meglátta, ahogy a Steve Rogers átöltözik Amerika Kapitánnyá!! Ennyi. És ezek után ő is gyakorlatilag úgy verte el az erős felnőtt embereket, mintha játék lenne, pedig neki sem volt semmi különleges képessége. Még az akrobatikához se értett különösebben, ami legalább az első Robinban (akiről jó eséllyel másolták) legalább megvolt.  
Isten áldja Amerikát!
captain america and bucky.jpg

Szólj hozzá

kritika képregény