2016. ápr 01.

A Kefir zenekar háttérgitárosa

írta: Gabaládé
A Kefir zenekar háttérgitárosa

Kevesen tudják (körülbelül annyian, ahányan az éjszakai papagáj létezéséről tudnak), hogy a ma már híres, feloszlott Kefir zenekar útja korántsem indult olyan zökkenőmentesen, mint ahogy arról Matyó, a zenekarvezető-frontember beszélt.

Hőseink zenekara is abba a típusba tartozott, ahol a frontember az éneklés mellett mellékállásban gitározott is, hogy kevesebben kelljen osztozni a sörön. (Más kérdés, hogy mindenki jobban járt volna, ha fő koncentrációját inkább ide helyezi az éneklés helyett.) DE, és itt jön a történetben a csavar, ugyanis a ser mégis rosszabb arányban jutott volna mindenki részére, ha a dobos és a szintis nem antialkoholista (hiszen, mint tudjuk, ők csak a zöld színt szerették).

Itt jön a képbe Gabi (neme: férfi). Gabi egy sörözés alkalmával ismerkedett össze Matyóval, amikor véletlenül leült a helyére egy kocsmában. A nézeteltérést a helyi szabályok szerint csak gitárpárbajjal lehetett rendezni, és mivel akkoriban a G-dúrt csak Gabi tudta lefogni (mert ugye a név mégiscsak kötelez), így ő győzött. Matyót viszont annyira lenyűgözte ellenfele teljesítménye, hogy beinvitálta éppen első szárnypróbálgatásaiknál tartó zenekarába, mivel a szólógitáros Zoli nem volt hajlandó három akkordnál többet játszani egymás után némi riffelgetés közbeiktatása nélkül, ráadásul a g-dúrt különösen utálta.

Gabi elfogadta a felkérést, de az első próbák során kiderült, hogy annyira lámpalázas, hogy még a zenekar tagjai előtt is nehezen játszik. Ám a Kefirnek nagy szüksége volt rá, ugyanis Gabi tudott olcsón próbahelyet biztosítani családja pincéjében a házi lekvárok és befőttek között (amelyek később még fontos szerepet játszanak a történetben). Megoldást is találtak, ha Gabi ugyanis nem látta a többieket, és ők se látták, egész jól alakított, néha még a G-dúr nélküli dalokban is.
Emellett a nemlátás további előnyei közé tartozott az is, hogy az éhes bandatagok, főleg a dobos és a szintis valamikor 4:20 magasságában (és, mint tudjuk, valahol éppen mindig ennyi az idő) tudott falatozni a finom házi befőttekből és lekvárokból. Még a málnalekvár jellegzetesen fogak közé ragadó magjai sem tarthatták vissza ezeket az ádáz gyümölcs- és Kispál-rajongókat.

Balszerencséjükre Gabi szülei jóval kevésbé tolerálták a tolvajokat, mint társai a magyar "alternatív" zenei szcénát. Így egyik reggel, mikor már tényleg nem jutott lekváros kenyér a reggelizőasztalra, Gabi szüleivel együtt mélységes haragra gyúlt és elküldte a büdös francba a Kefir teljes tagságát.
Szerencsére így pont eleget vesztett a zene izgalmából annyit, hogy a magyar tömegeknek is tetsszen és újabb sztár született.

Szólj hozzá

zene legenda Kefir háttérgitár