2015. okt 18.

Napi áltudomány - Etika

írta: Gabaládé
Napi áltudomány - Etika

Kedves kollégák, a mai napon a következő probléma kerül terítékre, amennyiben és mindazonáltal:

Vajon csúnya dolog-e (és ha nem, akkor mennyire) egy nemlétező személyről hazugságokat terjeszteni, ha a hazug történet szerint ez a nemlétező személy létezik?

  Mielőtt válaszolnának,hadd figyelmeztessem Önöket, ne bocsátkozzanak elhamarkodott következtetésekbe! Ugyebár elsőre azt gondolhatnánk, a megoldás pofonegyszerű. A pletykának nincs célpontja, nem sérül senki.
Azonban ha jobban megkapargatjuk a kérdést, rájöhetünk, hogy egy sokkal összetettebb problémával állunk szemben. A felek, akik a történetet hallották ugyanis gyanakodni kezdenek, vajon ki lehet az?
"Biztos a lány ott a sarkon az ukrán cserediák, aki semmit nem tud a hazájában zajló csatározásokról."
"Biztos a Zsuzsival beszélgető srác Imi, aki rendszeresen csalja Sárit. Ugyan egyikükről sem hallottam még előtte soha, de hát ez az Imi egy szemét."

Hovatovább tehát, ha a fenti kérdéssel kerülünk szembe, jusson eszünkbe: az idő bármelyik véletlenszerűen kiválasztott pillanatában csak pár lépés választ el minket attól, hogy egyik ismerősünkre csak vezetéknevének kezdőbetűjével és keresztnevével referálnak a gyilkossági hírek között.

Szólj hozzá

filozófia etika kérdés morál áltudomány