2011. dec 17.

A furfangos balszerencse

írta: Gabaládé
A furfangos balszerencse

Előre szólok, hogy kicsit hosszabb, mint amit eddig meg lehetett szokni errefelé.
 
Misivel ezúttal furfangosan cseszett ki az élet. Annyira ironikus volt, hogy ő már nem is azért nem röhögött rajta, mert vele történt meg, és mert az eset egy másik résztvevője még jobban beszívta, hanem azért, mert csak később jött rá arra, hogy két balszerencsés esete mennyire összefügg.
  Gyakorlatilag szándékán kívül végrehajtott egy 6 éves időutazást.
  De vizsgáljuk meg közelebbről, mi is történt! Történetünk szereplői Misi, Zsanett és Lili. Nem egy szerelmi háromszögről van szó, de majdnem.
  Misi Zsanettet ismerte meg először. Még a gimnáziumban. Misi épp 9.-es volt, a lány két osztállyal följebb járt. Egy iskolai tábor alkalmával, amit a 9.-eseknek rendeztek, néhány felsőbb évesnek el kellett kísérni őket. Így jött a képbe Zsanett is.
  Zsanett már az elején megtetszett Misinek, és ugyan a fiú elvileg nem hitt a „nem a te súlycsoportod” kategóriájában, azért neki már ez a korkülönbség meredek volt. Nem is beszélve arról, hogy úgy tűnt, vonzalom alakult ki Zsanett és Misi egyik osztálytársa, RambóJohnny között. Misi tehát úgy állt hozzá a dologhoz, hogy mindegy, majd elmúlik.
(Ezen a ponton le kell szögeznünk, hogy aki romantikus történetre számít, ne olvassa tovább! Talán bizonyos jelek egy ilyen jellegű történetre utalnak. Most még.)
  Nos tehát, a tábor első napja csendes vágyakozással telt Misi számára. A második napon azonban történt két dolog, amire Misi egyáltalán nem számított, és később annyira nem is örült ezeknek a történéseknek. Az aznapi egyébként izgalmas számháború végeztével (a pirosak győztek, bár nem fölényesen, Misi nem esett ki, de nem is szerzett pontot) ugyanis elveszett Misi pénztárcája az irataival együtt. Ezek után talán érthető, számára nem a legjobb hangulatban telt a nap hátralevő része.
Ennél azonban sokkal izgalmasabb volt az a fejlemény, ami este történt. Zsanett és a segítők között lévő másik lány, Mari, átjöttek a „kicsik” táborába. Dumálni. Ne feledjük, ez nem egy amerikai vagy angol sorozat! A sikamlós részek kimerülnek abban, hogy egy idő után behúzódtak RambóJohnny és Misi közös sátrába. Itt új problémákkal kellett szembesülni. Nevezetesen, hogy RambóJohnny-n és Misin kívül ott volt Zsanett, Mari, és a Marira hajtó, és vele egyre jobb kapcsolatot ápoló Matyi is. Ez volt a logisztikai probléma.
  További problémák Misi galamblelkületéből fakadtak. Mari és Matyi fáztak. Misinek volt egy elfekvő hálózsákja és egy túl jó szíve. A hálózsákot azért nem használta, mert ugyan a konszenzussal kitűzött cél az alvás volt, ő nem hitte, hogy ilyen körülmények között képes lesz erre. Hiszen ott feküdt ő, egyik oldalán Zsanettel, másik oldalán Matyival, alig elférve, és már hálózsákja sem volt. Ki tudna így aludni?
  A helyzetet még tovább súlyosbította, hogy amíg a Matyiék oldalán folyó eseményektől Misi sikeren el tudott vonatkoztatni, a másik oldalon történtektől annál kevésbé. Ő is részese akart lenni a történetnek. Nem édeshármasban gondolkozott, inkább mellékszereplővé akarta tenni RambóJohnny-t, hiszen itt mégsem egy akciófilmről volt szó. Sikerült is annyira belefolynia az eseményekbe, hogy végül ő is megfoghatta Zsanett kezét. Ez a helyzet hatalmas előrelépést jelentett Misinek, ám az öröm nem tartott sokáig. Végül mégis kiesett a pikszisből, és ugyan jelenlétéről egy minimális mértékben tudomást vettek, valójában már csak fizikailag volt ő a középpontban. Valamiért mégis ő kezdett kiszorulni.
  Ezt a fajta többszörös lelki nyomást már nem bírhatta tovább, úgy döntött, lépni kell. Azzal az ürüggyel, hogy kimegy hugyozni, ki is ment. Csak épp nem hugyozni. Amikor már fél órája nem tért vissza, a sátorban maradtaknak is feltűnt, hogy talán mégsem ezért távozott. Bár nem mentek utána megkérdezni, megette-e már őt egy farkas vagy nincs-e hideg este kabát nélkül. Csak tudomásul vették, hogy talán mégsem vizelni ment el. Misi erre az esetre később úgy emlékezett vissza, mint élete egyik igen ostoba döntésére. Itt nem csak arról van szó, hogy fáklyafény mellett melegedni nem annyira hatékony. Inkább arról, hogy Matyit és Marit simán kizavarhatta volna a jó büdös francba. De hát a galamblélek nem így működik.
  Így történt hát, hogy az éjszakát Jani és Barna, Matyi sátortársai sátrában töltötte, akik észrevették a már csak pislákoló fáklyához közel húzódó Misit, és megesett rajta a szívük.
    Ugrás hat évvel későbbre. Misi főiskolás, és szomorkás nosztalgiával emlékszik vissza erre az estére. (A pénztárca egyébként másnapra meglett, valaki megtalálta, és odaadta az osztályfőnöknek.)
Itt ismerkedett meg Lilivel. Jó barátok lettek, Misi pedig egy idő után csöndesen áhítozott utána.
  A furfang egy vidéki házibulin következett be, amit egy főiskolás haver rendezett. Csodák csodájára itt Zsanett és Misi útja újra keresztezte egymást, hiszen, mint az már Misi számára korábban kiderült, a házigazda igen jó barátságban volt Zsanett öccsével. Néhány régi emlék felidézése után (persze az ominózus este témáját ügyesen elkerülve), Misi megismerte Zsanett akkori barátját. Zsolti egy ellenszenves állat volt egyébként. Nem csak annak látszott. Látni fogjuk, hogy tényleg az volt.
  A buli egy későbbi szakaszán ugyanis Misi észrevette, hogy Lili már nincs ott. Valamilyen okból aztán a társaság egy jó része kivonult a ház mögötti kis útra (a csoportos részegség miatt nem is volt szükség erős megalapozottságra), ahol megtalálták őt és Zsoltit a sövény mellett.
Ültek és beszéltek.
  Az itt látottak hátterére azonban csak később derült fény, mint ahogy arra is, hogy másnap reggel miért jött le reszketve és holtsápadtan a padlásról Lili. Nem egy pók volt az oka. Viszont választ pont Misinek nem sikerült kicsikarni belőle, ami határozottan rosszul esett neki. Lili tehát rosszul érezte magát. Misi rosszul érezte magát. Zsanett nem érezte rosszul magát, pedig kellett volna.
  Kb. egy évvel később derült ki Misi számára, mi is történt. Lili és Zsolti kimentek a ház mögé sétálni. Mikor már egy ideje beszélgettek, Zsolti fejében, fogalmazzunk úgy, bűnös szándékok kezdtek megfogalmazódni. Ezt kommunikálta Lili felé is, aki nem értett egyet. Zsolti egyre erőszakosabb lett és ugyan végül nem fajult tettlegességig a dolog, az élmény Lili számára így is elég megrázó volt. Így derült ki Misi számára (amikor ezt pár hónappal később újra végiggondolta), hogy többszörösen vágta őt pofán az élet ebben az esetben.
1.    Szíve vágya, Lili elment sétálni egy másik sráccal.
2.    Pedig ez a srác egy régebben neki tetsző lány barátja volt ekkor (aki éppen édesdeden aludt ezekben a pillanatokban). Ez így egyszerre két pontot ér.
4.    Misi annak ellenére, hogy viszonyát Lilivel bizalmasnak érezte, csak jóval később tudta meg, mi történt.
Nevezhetjük tehát Misit önzőnek, de azért az egyértelmű, hogy az események középpontjában mégiscsak ő helyeződött el, bár neki erről hónapokig fogalma sem volt.

Szólj hozzá

történet Misi